Wat wel en niet als je paard een wond heeft  - Paardenkriebels


Paardenkriebels



Wat wel en niet als je paard een wond heeft 

Als paardenliefhebber wil je natuurlijk dat je paard gezond en gelukkig is. Maar soms kan een ongeluk gebeuren en loopt je paard een wond op. Het is belangrijk om dan snel en adequaat te handelen om infecties en complicaties te voorkomen. In deze blogpost bespreken we wat je absoluut wel en niet moet doen als je paard een wond heeft.

Wat je WEL moet doen bij een wond

  1. Blijf kalm en beoordeel de situatie. Raak niet in paniek, maar kijk rustig hoe ernstig de verwonding is en of er directe actie nodig is, zoals het stoppen van een bloeding.
  2. Reinig de wond voorzichtig met schoon, lauw water. Gebruik een zachte doek of gaasje om vuil en debris te verwijderen. Spoel de wond grondig uit om bacteriën weg te spoelen.
  3. Dep de wond droog met een schone doek. Wrijf niet over de wond heen, maar dep zachtjes om verder trauma te voorkomen.
  4. Controleer de wond dagelijks. Houd in de gaten of de wond goed geneest en er geen tekenen zijn van infectie zoals roodheid, zwelling, pus of een vieze geur. Verschoon indien nodig het verband.
  5. Raadpleeg bij twijfel altidj een dierenarts. Vooral bij grote, diepe of gecompliceerde wonden is professioneel advies verstandig. Ook als de wond niet goed lijkt te genezen is het raadzaam de dierenarts te bellen.

Wat je NIET moet doen bij een wond

  1. Gebruik geen waterstofperoxide, betadine of andere ontsmettingsmiddelen. Deze producten kunnen het wondherstel vertragen en gezond weefsel beschadigen. Schoon water volstaat voor de meeste wonden.
  2. Smeer geen zalven, poeders of sprays op de wond. Middelen als honingzalf en antibioticazalf lijken misschien een goed idee, maar kunnen de wond verstikken en vuil vasthouden. Houd de wond droog en schoon voor optimale genezing.
  3. Sluit een wond niet af met een luchtdicht verband. De wond moet kunnen ademen om goed te genezen. Gebruik dus geen plastic folie of sluitende pleisters, maar luchtig gaas of een kompres.
  4. Wacht niet te lang met het raadplegen van een dierenarts. Bij ernstige verwondingen zoals diepe snijwonden, doorgesneden pezen, fracturen of heftige bloedingen is snel ingrijpen cruciaal voor het herstel van je paard. Twijfel niet om professionele hulp in te schakelen.

Wonden voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk kan een ongeluk altijd gebeuren, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je de kans op verwondingen bij je paard verkleinen:

  • Controleer de weide en stal regelmatig op uitstekende of scherpe objecten en verwijder deze.
  • Gebruik veilig en passend harnachement dat regelmatig wordt gecontroleerd op slijtage en beschadigingen.
  • Zorg voor een rustige en gecontroleerde omgeving tijdens het rijden, longeren en verzorgen.
  • Geef je paard voldoende beweging en sociaal contact om verveling en onrust te voorkomen.
  • Voorzie je paard van de juiste voeding en zorg voor een optimale gezondheid om de natuurlijke weerstand en het herstellend vermogen te ondersteunen.

Conclusie

Een wond bij je paard kan een stressvolle en zorgelijke ervaring zijn. Door snel en zorgvuldig te handelen, de juiste dingen te doen en fouten te vermijden, help je je paard op weg naar een spoedig herstel. Reinig de wond met schoon water, bedek het met een luchtdoorlatend verband en houd de genezing nauwlettend in de gaten. Aarzel niet om de hulp van een dierenarts in te roepen als de situatie daarom vraagt. Met de juiste zorg staat je paard hopelijk snel weer gezond en wel in de wei te genieten!

  • De EHBO kit voor ieder paard: dit mag niet ontbreken
  • 5 veelvoorkomende verwondingen bij paarden en hoe ze te behandelen
  • Wanneer bel je de dierenarts? Leer de alarmsignalen herkennen

 

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?