Wat doet het merk Helmosan - Paardenkriebels


Paardenkriebels



Wat doet het merk Helmosan

Merk Helmosan:

Een aantal paarden in mijn paardenopvang en klantenkring hadden zomereczeem/mok. Ons shetlandveulen begon toen hij 3 weken oud was al te schuren en ontwikkelde de ergste vorm van zomereczeem (midline) die ik ooit heb meegemaakt.
Van alles heb ik geprobeerd om hem te helpen want hij zat van top tot teen onder de opengeschuurde wonden en het was verschrikkelijk om hem zo te zien lijden. Helaas was uiteindelijk mijn portemonee leeg en had ik nog steeds een jeukend en schurend paard. Toen de dierenarts voorstelde hem af te maken heb ik de paardenopvang op een laag pitje gezet en ben me nog meer gaan richten op het vinden van een (betaalbaar) middel dat wel werkt. En dat is gelukt! Ik ben uitermate blij dat ik hem heb kunnen helpen waardoor hij zonder deken, zonder wonden en zonder jeuk verder kon.

De Helmosan huidolie was de eerste stap. Deze lekker ruikende olie werkt direct en kriebels door de beten van die k*tknutten worden direct verzacht. De huid komt tot rust, wordt weer zacht en soepel en de haren gaan weer groeien. En nu dan gevolgd door nieuw ontwikkelde producten als de gel, balsem, tinctuur en kruidenmixen.
Maar er is meer mogelijk om een paard met zomereczeem te ondersteunen. Goede gezondheid begint bij een goed werkend spijsverteringsstelsel en optimaal werkend immuunsysteem. De gevolgen en oorzaak van de allergie kunnen hiermee ook worden aangepakt. Hiervoor heb ik in samenwerking met een fytotherapeut, plantkundige, orthomoculair therapeut en dierenarts een holistisch zomereczeemprotocol samengesteld.

 

Zomereczeemstappenplan

horse itchy butt breaks fence featured

Diagnose zomereczeem: Een juiste diagnose is van groot belang. Jeuk kan namelijk ook oorzaken hebben als;

  • Schurftmijt
  • Luis
  • Insulineresistentie
  • Voedselallergie
  • Schimmel
  • Bacteriën

Aanpak:

Je kunt kiezen voor alleen symptoombestrijding door de Helmosan huidolie / huidbalsem of huidgel te smeren op de aangedane plekken. Een eczeemdeken kan ook verlichting geven maar is in veel gevallen niet noodzakelijk meer met de juiste aanpak. Dit blijkt uit de reacties van vele tevreden klanten en eigen ervaring.

Veel problemen met zomereczeem hebben namelijk de oorsprong in voeding (maag en darmen). Een paard met zomereczeem heeft door de allergie al veel afvalstoffen in zijn lijf. De lever kan uit balans zijn en misschien zijn er nog meer afvalstoffen van bijvoorbeeld medicijnen en wormenkuur.

Als zomereczeem niet goed behandeld wordt kan het zelfs progressief zijn dus dat is een extra reden om het goed aan te pakken!

Voedingsadvies

Dagelijks ruwvoer: 

Hooi: Voer je paard onverpakt hooi met een laag suikergehalte (<10/12%). Verpakt hooi kan niet ademen waardoor het verzuurd en veel bacteriegroei heeft. Dit verstoort de zuurtegraad in de maag en darmen van een paard. Dit heeft een negatief effect op de maag en darmflora waardoor voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Het is aan te bevelen om je hooi te testen op het suikergehalte en proteïnegehalte. Het laatste kan namelijk ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Ideaal is langstengelig (kruiden)hooi. Je kunt hooi spoelen voordat je het voer zodat het suikergehalte lager wordt.

Gras: Zorg voor een goed bodem- en grasbeheer met speciaal gras en kruiden voor paarden. Een grassoort als raaigras is geschikt voor koeien, maar absoluut niet voor paarden i.v.m. het hoge proteïnegehalte. En je paard kan ongemerkt te veel suiker binnenkrijgen als het fructaangehalte in het gras te hoog is. Langdurig te veel suikers kan bij een paard leiden tot o.a. hoefbevangenheid, insulineresistentie of voedselallergie, waardoor een paard ook bevattelijker is voor zomereczeem. Houdt daarom ook het fructaangehalte van je gras in de gaten d.m.v. de fructaanindex, zodat je actie kunt ondernemen door bijvoorbeeld een dagje paddock met hooi i.p.v. op het land. Ook bevat kort gras vaak meer fructaan dan hoog gras, dus maak bij voorkeur gebruik van strookbegrazing.

Dagelijks krachtvoer 

Krachtvoer kan de maag en darmen verstoren en zo invloed hebben op de gezondheid van het paard. Krachtvoer is in vele gevallen ook niet nodig. Goed gras, hooi en een balancer met de benodigde vitamines en mineralen is voor de meeste paarden genoeg. Als je wel krachtvoer wilt geven, geef dan kleine porties van een suikerarm (granen zitten vol suikers!) product. Grote hoeveelheden krachtvoer kan het paard in zijn maag niet goed voorbewerken voor de vertering, waardoor de maag geleegd wordt zonder dat (al) het voer een behandeling van het maagzuur heeft gehad. Hierdoor kunnen de darmen niet alle voedingsstoffen die het paard nodig heeft opnemen. Als je krachtvoer wilt geven kies dan voor een versie met een laag suikergehalte. (ong. 10%)

Stress

Langdurige en herhalende stress kan veel invloed hebben op je paard. Zorg ervoor dat hij zo min mogelijk hieraan wordt blootgesteld.

 

HIERBIJ VOOR EN NA RESULTATEN VAN HET MERK HELMOSAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

× Hoe kan ik je helpen?