Luis bij paarden
Meteen naar de behandeling
Luizen: zijn kleine, vleugelloze insecten, die een groot aantal dieren kunnen besmetten. Ze verspreiden zich echter gemakkelijk tussen paarden. Een bijtende luis of zuigend die zich vastgrijpt aan het haar van een gastheer en huidresten en afscheidingen eet.
De klinische symptomen die verband houden met luizen kunnen in ernst variëren en kunnen beperkt blijven tot huidproblemen. Klinische symptomen kunnen het volgende omvatten:
- Krabben, wrijven en bijten
- Haaruitval
- Een ruwe vacht en een spaarzame uitstraling
- Stress door rusteloosheid en irritatie
- Huidwonden en ruwe plekken (van zelftrauma)
- Een ruwe vacht en een spaarzame uitstraling
Als een paard zwaar besmet is met bloedzuigende luizen, kunnen de parasieten voldoende bloed drinken om bloedarmoede te veroorzaken. In sommige gevallen kunnen paarden ook erg gestrest en geïrriteerd raken door luizen, wat leidt tot gewichtsverlies en bijdraagt aan een onzuinig, sjofel uiterlijk.
Paarden krijgen meestal luizen als ze in contact komen met andere paarden die besmet zijn. Zieke, oude of verzwakte paarden lopen ook meer kans besmet te raken. Paarden in een drukke omgeving kunnen de parasieten heel gemakkelijk naar elkaar verspreiden. Luizen kunnen ook worden overgedragen door fomites: voorwerpen zoals kammen, borstels of dekens die, als ze worden gedeeld, kunnen helpen luizen van paard op paard te verspreiden.
Luizenbesmettingen bij paarden komen vaker voor in de winter en het voorjaar. Bovendien geeft langer haar tijdens koud weer luizen een uitstekende plek om zich te verstoppen, waardoor ze kunnen gedijen en soms onopgemerkt blijven.
Het goede nieuws is dat luizen maar heel kort in de omgeving kunnen leven. Omdat de overdracht doorgaans plaatsvindt via direct contact tussen paarden, biedt dit de mogelijkheid om de parasiet onder controle te houden/uit te roeien van uw terrein. De lente- en zomermaanden zijn een goed moment om te proberen luizen bij uw paarden te behandelen of uit te roeien, omdat luizen door het haarverlies en het warmere weer meer worden blootgesteld aan de elementen!